Tantens tankar

…. om både smått och stort, viktigt eller oviktigt….

SJ…..again!

Lämna en kommentar

I går, långfredagen, skulle jag möta upp min mamma i Västerås kl:11.50. Påsken skall tillbringas tillsammans i den lilla sommarstugan 7 mil norr om Västerås. Mamma bor i Karlstad och jag i Stockholm…då är det här en ganska praktisk lösning eftersom mamma är 79 år, i år, och inte så gärna kör bil, ensam, längre sträckor. Hon är förnuftig!! Dessutom genomgick hon en tuff bröstcancerbehandling hela förra året med operation, cellgifter och strålning….inte så konstigt att hon kan tycka att det är lite tröttsamt ibland och den ena armen är inte riktigt ok.

Nu ville hon i alla fall följa med till landet och då är ju tåget en bra lösning……trodde vi. Hennes avgång var runt 09.00 från Karlstad men redan vid 10-tiden ringde hon och sa att det blev förseningar p g a en ”trasig elledning”. De satt i Degerfors och skulle bli hämtade med buss för att bli transporterade till Hallsberg.

Där hade hon i alla fall kommit av tåget med sin väska och fick sitta och vänta en stund…. bussen kom och de kom iväg till Hallsberg. Väl där visade det sig att det inte fanns någon hiss som fungerade utan hon skulle för egen maskin forsera tre trappor och ta sig över spåren för att sedan ta sig ner på andra perrongen. Lite arbetsamt kan man kanske tycka med tanke på ålder, och hennes skada.. Varför fanns ingen service personal tillgänglig kan man tycka? Det kommer tre busslaster med folk som är försenade…. är det för mycket begärt att det då kan finnas extra personal tillhands som hjälper till.

I Hallsberg fick hon sedan vänta ytterligare ett tag innan de kom iväg. Hon var bara ca 3,5 timme sen när jag mötte henne i Västerås.  Resan som egentligen skulle ta ca 2,5 timmar tog nästan 6 timmar. Är det meningen att hon bara skall vara ”tacksam” att hon kom fram eller…..?

Min mamma är förövrigt otroligt pigg och alert. Det är många andra i hennes ålder också. Dom vill gärna resa och kan mycket väl tänka sig att åka tåg men de drar sig för det…. beroende på. Överfulla tåg där barn”härjar” och barnvagnar m.m tar all plats som är avsedd för bagage. De äldre orkar inte alltid ”svinga” upp bagaget över huvudet för att få upp det på hatthyllan. Förseningar….. det är skillnad om en resa tar 2,5 timme eller 6 timmar!!  Svåra och hektiska byten beroende på t ex förseningar. Hur går det med min anslutning???  Ja man kan göra den listan lång…..

SJ borde redan nu tänka över den växande gruppen äldre som är pigga och alerta och som vill resa. Om 5 år kommer den gruppen vara ännu större än idag, dom har pengar och dom vet vad dom vill. Dom är kloka och skulle gärna avstå bilen om dom bara kunde känna sig trygga och säkra…..

Annonser

Författare: tanten

En tant som tänker mest och bäst i lugn och ro, ofta om natten... gärna med en stickning i händerna och ett garnnystan i knät...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s